July 10, 2009

noma



smoked and salted quail eggs / geräuchterte und gesalzene wachteleier

© cyclone bill on flickr

toast, herbs, turbot roe and vinegar / toast mit kräutern, steinbutt-kaviar und essig

© lesleyk on flickr

asparagus and woodruff
shoots of fiddlehead, hops and bull rush / spargel mit waldmeister, farntrieben und ei

© cyclone bill on flickr

langoustine and 'søl' which is icelandic seaweed / langustine mit 'søl', einer isländischen alge
© lesleyk on flickr

turbot with pickled ramsons flowers / steinbutt mit eingelegten bärlauch-blüten

© lesleyk on flickr

meringue, birch juice and birch syrup
spanish chervil and honey / baiser, birkensaft, birkensirup, wilder kerbel und honig

© lesleyk on flickr

on saturday, after 3 months wait, we finally sat down at a table with a view over the harbour at noma, namely voted as 3rd best restaurant in the world, with two michelin stars and the promise to create the finest cuisine using the best of nordic produce. as we had some anniversaries to celebrate and haven't given each other christmas presents (I'm ashamed to say that we both forgot about them..), we decided that an evening there would be the perfect celebration as a start for our new life in copenhagen. the ambiance was relaxed, the service perfect.

next to the 7-course dinner, we also chose the wine menu, which consisted of 7 champagnes and a champenois, which was a white wine also grown in champagne. I can only say that it was delightful. the wines matched the food so well and I have never had a meal of such simplicity and utter perfection. the food was presented in a pure form, so beautiful just to look at! there were flowers and sprouts and raw fish, so the real taste of the food came through. it was fresh, light and delicate, nothing like I've ever experienced before. the meal lasted for four hours and ended with some tea from the herbs they pluck themselves for me and some whisky for paul in the lounge. it was absolutely amazing and when we will ever both have the budget, we will for sure come back there more often.

am samstag, nach 3 monaten froher erwartung nahmen wir endlich an einem tisch mit blick auf den hafen im noma platz, mit dem versprechen das beste aus nordischen zutaten zu machen, zwei michelin-sternen und dem titel als drittbestes restaurant der welt, waren die erwartungen dann doch recht hoch. nachdem wir unsere diversen jahrestage und weihnachtsgeschenke beide meistens verschwitzen, dachten wir uns es gäbe keinen besseren anlass um den beginn unseres neuen lebens in copenhagen dort zu feiern. das ambiente war extrem entspannt und der service einfach nur perfekt.

wir entschieden uns für neben dem 7-gängigen Menü auch für die Weinbegleitung, die aus 7 Champagnern und einem Champenois, einem Weißwein aus der Champagne zusammengestellt war. Die Weine passten so gut zum Essen und ich hatte noch nie eine Mahlzeit von solcher Einfachkeit und gleichzeitig Perfektion. Die Gänge waren so einfach und dennoch so durchdacht präsentiert, dass man stundenlang nur auf den Teller hätte schauen können! Es gab Blüten und Triebe und rohen Fisch, so fein gewürzt, dass der echte Geschmack der Zutaten zur Geltung kam. Das Menü war frisch, leicht und zart, eine ganz neue Erfahrung. Wir aßen für 4 Stunden und beendeten den perfekten Abend in der Lounge, mit Tee aus frischgepflückten Kräutern für mich und Whisky für Paul. Es war einfach umwerfend gut, und wenn unser Budget das jemals erlauben wird, werden wir dort sicher öfters hingehen!




3 comments:

  1. Thanks for posting this. Have been curious of the place for quite a long time and didn't dare to try because I thought it would be super-expensive but I just peeked at their website and I find the price is quite reasonable, so maybe my boyfriend and I'd try soon

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  2. you should definitely go there. the price is really reasonable for what you get and also it's not stiff at all, like other places, you can really just enjoy the good food and chat with the waiters..

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